הסיפור של "אובר" והמאבק של נהגי המוניות בהם, הוא לא על "מי צודק" אלא על מה כבר קרה בעולם. דרכם של מהפכות שהן מאבק בין עבר לעתיד.
"אובר" נוסדה ב -2009, שש שנים בהן הפכה מסטארטאפ אלמוני לשיחה שגורה כמעט בכל מקום בעולם ומאבק איתנים בין 44 אלף נהגי המוניות לקידמה.
אנו לא עוסקים כאן בעתידנות כי מה ש"אובר" מייצגת קורה כבר ביום יום. עולם התחבורה הולך להשתנות בשנים הקרובות בצורה משמעותית. חברת המחקר מקנזי הוציאה החודש דו"ח מעניין על תעשיית הרכבים, המצביע על מעבר עתידי מאסיבי לשיתוף בנסיעות וברכבים. שוק חדש שיהיה שווה כ 1.5 טריליון דולר בעוד 15 שנים. יחד עם ההתפתחות הצפויה של המכוניות האוטונומיות (מכוניות הנוהגות בצורה עצמאית ללא צורך בנהג) צפויים השינויים לגרום לירידה של כ-50% בכמות המכוניות החדשות שיתווספו בכבישים.
כיצד ניתן להתמודד בעולם שמשתנה כל כך מהר ובהשפעה כל כך מהותית על מגזרים שלמים?
אופציה ראשונה שיטת ה"ההתעלמות וההפחדה" – ההסתכלות היא פנימה תוך התעלמות מהשינויים בחוץ.
אופציה שניה – לייצר חלופה לשינוי שנוצר. לאחרונה פורסם שרשת המלונות הילטון פותחת רשת מלונות ב"מחיר נמוך" כמענה לטרנד שפיתחה חברת הסטארטאפ airBNB שמאפשרת שיתוף של דירות בין אנשים ברחבי העולם כאלטרנטיבה למלונות היקרים.
הילטון הבינה שיש להתמודד עם המצב והשינוי ואין דרך לעצור את הטרנד שנקרא "הכלכלה השיתופית", ש"אובר" היא חלק ממנו.
הפיתרון שסקטור המניות בחר הוא חיבור בין שתי האופציות "התעלמות והפחדה" וכן ניסיון להביא חלופה לשוק ואכן לימים הושקה האפליקציה RIDER שנועדה להתחרות במתחרה ישיר בשוק שנקרא "גט טקסי" .
כדי להבין מדוע המהלך הזה הינו שגוי עלינו להבין ששווי השוק של "אובר" מגיע ל- 62.5 מיליארד דולאר לעומת השווי של "גט-טקסי" שעומד על 2 מיליארד דולאר. הכיצד?
"גט-טקסי" ו"ריידר" עושים שינויי קטן יחסית בשוק המוניות – ומורידים את שכבת הסדרנים בעזרת אפליקציה, שינוי יפה , נחמד אבל את החוויה הכוללת של "נסיעה במונית " הם לא שיפרו.
"אובר" מאידך שינו את כל המודל הענפי – לכלכלה שיתופית בה כל אחד יכול להיות "נהג מונית". השאלה מדוע אנחנו כצרכנים כל כך רוצים את זה? הרי כצרכנים לא שמנו לעצמנו מטרה לגרום לאבטלה של נהגי המוניות!
הסיבה היא חוויה, שירות – רוצים שיתייחסו אלינו. אובר יצרה חווית נסיעה מקצה לקצה של נוחות, אמפטיה, הסתכלות על הלקוח במרכז.
וזה בדיוק המפתח לנהגי המוניות, אל תעתיקו את "גט-טקסי". הם אולי התחרות הישירה אבל המהפכה תגיע מ"אובר" כי הם מגיעים ללב שלנו הצרכנים, אז מה נהגי המוניות צריכים לעשות?
שימו את הלקוח במרכז, מה חווית המוניות בישראל היום? מה אני כלקוח עובר מהרגע שאני צריך מונית עד שאני מגיע ליעד? כיצד הופכים את החוויה שלי לאירוע חיובי משמעותי?
תשברו את כל המודלים הקיימים בענף המוניות – תעשו רפורמה בעצמכם. השינוי יגיע בכל מקרה אז תיצרו עולם חדש שיפתה אותנו הלקוחות לקחת את ה"מוניות החדשות" : באדיבות, בלבוש, בשעות נסיעה, בסוג הרכב, בפנים הרכב, בזמינות, בנגישות, בהוגנות, בשירותיות, ביצירת שיחה עם הלקוח, ברעשי רקע, בדירוג הנהגים, בהתנהגות על הכביש וכו כו . תעשו רפורמה ותתנו אלטרנטיבה לכלכלה השיתופית שמגיעה. יש כל כך הרבה דברים לשנות שהמלחמה הקטנה מול "גט-טקסי" לא תשנה הרבה בטרנדים שתוארו למעלה ושיגיעו בקרוב.
ארגונים ותיקים ומסורתיים חייבים לאמץ גישות ושיטות ליצירת חדשנות ופריצת מסגרות, אם לא הם, אזי זה יגיע מסטארט-אפ שיושב בדיוק עכשיו על הדבר הגדול הבא.
הכותב: צביקה וינשטוק, הינו המייסד והמנכ"ל של חברת סי-יורויז'ן אשר מתמחה בהטמעת ניהול
תהליכי חדשנות בארגונים. עוסק בנושאי חדשנות מזה כ 25 שנים בתפקידים בכירים בתעשיית ההייטק וכיועץ לחברות במשק הישראלי. היה ממקימי סטארטאפ בשם סיברידג' שנרכש לימים ע"י נוקיה וסימנס, שימש כסמנכ"ל שיווק ואסטרטגיה בחטיבת מוצרי הגישה של חברת אי.סי.איי. וכן כסמנכ"ל חדשנות ואסטרטגיה בחברת הוואאיי. יועץ מעוף במשרד הכלכלה בנושאי חדשנות ומשמש כמנטור בתכנית האצה לסטארטאפים.צביקה בעל תואר ראשון בהנדסה מאוניברסיטת ת"א ותואר שני במנהל עסקים בתכנית המנהלים של קלוג-רקנטי וכן שותף למספר פטנטים רשומים בינ"ל.
ליצירת קשר :
www.c-urvision.com
info@c-urvision.com
Tel: 09-745-4654
סי-יורויז'ן בע"מ
/* */
//www.googleadservices.com/pagead/conversion.js
דווקא נראה שבניגוד לגט טקסי, ריידר באמת מנסה לשנות את המצב עי הכנסת הטכנולוגיה המתקדמת למקומות הכי לא מתקדמים ובכך לשפר את כל המערך. חוץ מזה שאם הם מתחייבים לא לקחת לנהגים יותר מתקרה, זה מאפשר לנהג לעבוד יותר בידיעה שהוא 'משלם' על זה פחות. בגט ואובר ככל שתעבוד יותר, תשלם להם יותר. לא סתם אובר דוחפת את הפירסום על הנהג שעשה 90 אלף דולר מנסיעה אחת או שתיים (כי הם רצו להדגיש את המודל הנוסף שלהם – רשתות שותפים ומשכנעי נוסעים…שלא נדע מחרטא).
בכל מקרה, ליפט בלונדון סבבה, אובר באמסטרדם, מנהטן – חזק. גט היה נחמד ברוסיה והתקלקל… בארץ כל הנהגים של גט טקסי פשוט לא מפסיקים לספר כמה שרע להם. נסעתי השבוע 5 פעמים עם ריידר. פעם אחת חוויה ישנה ולא טובה, 4 פעמים הגיעה מונית מהר, קיבלתי החזר… האפליקציה עובדת יפה ויש מונית בכל פינה שאני בודקת.