האניגמה של חברות הסלולר בישראל – מאמר מס 1

רבות נכתב לאחרונה על תעשיית הסלולר, על איכות השירות שירדה דרמטית, מלחמת המחירים שלא פוסקת וכפועל יוצא ההכרח לחפש מנועי צמיחה שנועדו לייצר מקורות הכנסה חדשים עבורן.

 בניתוח מסורתי הפתרונות לצמיחה של תעשיית הסלולר מתמקדים בעיקר במספר כיוונים שעל פי ניסיוננו ב-20 השנים האחרונות לא יצרו באמת את מנועי הצמיחה המיוחלים.

לדוגמא: שינוי תשתית הרשת ומעבר לדור הבא גורר תחרות עזה בין המפעילות ולרוב שיפור בטכנולוגיה דווקא גורם להורדת המחיר ובפרט במסלולי ה DATA. איחוד ושיתוף הרשתות שעלה לדיון  לאחרונה, ייהפך להכרחי במעבר לטכנולוגית LTE , שם הצורך בכיסוי אנטנות רחב יותר הופך לנושא מרכזי במיוחד. השיתוף הנ”ל למעשה מוריד את ההוצאות התפעוליות והשקעה בציוד וכבר עכשיו מדובר על כך שעקב האיחוד בין הוט מובייל לאורנג’ – ההכנסה הממוצעת מלקוח תרד מ 100ש”ח לכיוון 80ש”ח עקב התגברות התחרות של הוט מובייל ביתר השחקנים.  האיחוד בין סלקום פלאפון וגולן טלקום רק מגביר את התחרות הנ”ל.

 מנועי צמיחה נוספים יכולים להגיע,  כפי שכבר נאמר, מהוספת שירותי טלויזיה. כך החברות ייצרו באנדלים  “מפתים”. במקרה זה כל עוד לא תהיה לכולם היכולת הזו, אזי הרגולטור ייאלץ הפרדה מבנית – כפי שכפה על הוט. אם וכאשר יהיה לכולם שירותי טלויזיה אזי התחרות תהיה עזה תוך לקיחת נתחים מבזק (יס) והוט שהיום מחלקים את השוק ביניהם. וכך, גם מנוע צמיחה זה יוכח כקנה רצוץ.

 מנועי צמיחה נוספים יכולים להגיע משירותי תוכן: שירותי ענן שירותי M2M (מכונה למכונה) הבית החכם וכו.. הבעיה בכל השירותים הללו שהם ניתנים כיום בצורה טובה על ידי ספקי OTT)  Over The Top- OTT  מתייחס לספקי שירות ותוכן שאינם בעלי תשתית התיקשורת לדוגמא שחקניות הענן למיניהן: כגון: דרופבוקס, גוגל, וויבר, סקייפ, וכו ). ומי שחווה לאחרונה את הענן של אחד ממפעילות התיקשורת בארץ מבין עד כמה כדאי להישאר במגוון ענני ה OTT המצוינים הקיימים ורק משתכללים. כדי להבין עד כמה הנושא לא רלוונטי, נסו לתאר לעצמכם שמפעיל סלולרי יתן שירות שמקביל ל GMAIL – היעלה על הדעת? כנ”ל לגבי שירותי מוזיקה, שירותי איחסון, וכל שירות אחר שכבר קיים.

כדי להגיע בכל זאת לפתרון, עלינו להבין תחילה את מרחב הבעיה. עליי לציין כאן שמזה 20 שנים, מפעילות התקשורת* עוברות גלים זהים של משברים עסקיים וניסיונות למציאת מנועי צמיחה חדשים, אלא שתחת המושג שנקרא פתרון טכנולוגי היו דורות קודמים של שיטות תקשורת שבמשך השנים השתכללו. המושג OTT אף הוא קיים אתנו שנים רבות אלא שהדומיננטיות של שחקני ה OTT רק גוברת והולכת בתוך סביבת הבית שלנו.

מעולם חברות התקשורת לא יזמו משהו באמת חדשני  אמיתי ששינה את עולמנו – שימו לב שכל החוויה התקשורתית האדירה שאנו בעיצומה נוצרה ע”י חברות שקראו תיגר על חברות התקשורת המסורתיות וככאלו הן תמיד מאחור באימוץ טרנדים וביישומם.

בעולם כזה מפעילות התקשורת צריכות להבין היכן באמת היתרונות שלהן והיכן באמת כדאי להשקיע את האנרגיה .

המשך השקעות בטכנולוגיה הינה הכרחית בתחרות הבסיסית אבל ממצבת את המפעילות כספקיות של “צינורות” תקשורת מהירה – המשך בכיוון הזה ימצב אותם ברמת תחרות כפי שהיא היום המבוססת על דקות שיחה ורוחב סרט ותו לא ! ככזה התקשורת הופכת להיות עוד אחד מהתשתיות הבסיסיות אותן אנו צורכים כמו חשמל, מים, גז ובמצב כזה מלחמת מחירים הינה הפתרון היחיד.

 במאמר הבא ננסה להציג פתרון בהסתמך על הנכסים הייחודיים שמצויים בידי מפעילות התקשורת.


*כיוון שחברות הסלולר פוסעות לכיוון של מתן שירותים  קוויים ושרותי טלוויזיה אזי ההגדרה של חברת סלולר הינה צרה מדי ולכן אשתמש גם במושג של מפעילת תקשורת

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s